תואר שני – מקפצה לקריירה או "בזבוז זמן"? היתרונות והחסרונות

משכורות גבוהות יותר והזדמנויות ליצירת נטוורקינג, אל מול עוד שנתיים על ספסל הלימודים –
בעד ונגד לימודי תואר שני

סוף סוף סיימתם וסיימתן תואר ראשון. חלקכם יתחילו מיד בחיפוש עבודה, אחרים ירצו דווקא לקחת הפסקה אחרי תקופה אינטנסיבית ותובענית ואולי יצאו לטיול גדול בחו"ל או יחפשו עבודה זמנית ולא מחייבת, ואחרים ישקלו את האופציה של לימודי תואר שני.

כדאי או לא כדאי? לאורך השנים ניתן לראות כי מספר הלומדים והלומדות לתואר שני עולה בהתמדה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת הלימודים תש"ע (2009-2010) מספר הלומדים והלומדות לתואר שני בישראל היה כ-47,200, לעומת כ-62,900 בשנת הלימודים תשפ"ג (2022-2023).

מצד אחד, בשוק העבודה הנוכחי, בו תואר ראשון הוא דרישת סף בתחומי עיסוק רבים, תואר שני הפך לכזה המספק יתרון משמעותי לאוחזים ולאוחזות בו. מהצד השני – מדובר בהשקעה נוספת של זמן וכסף. ריכזנו לטובתכם את היתרונות והחסרונות המרכזיים של בחירה בלימודי תואר שני.

בצד הפלוס:
  1. פותח לכם דלתות:

    אין ספק כי תואר שני הוא שורה חשובה בקורות החיים. כאמור, במשרות לא מעטות, תואר שני מהווה יתרון, ומועמדים ומועמדות המחזיקים בו יקבלו העדפה. תואר שני, בנוסף לידע שהוא מספק, מראה כי הלומד והלומדת הם בעלי השכלה רחבה, יכולות אינטלקטואליות גבוהות ובעלי יכולת התמדה. בנוסף, במשרות רבות, בעיקר במגזר הציבורי, תואר שני משמעותו גם משכורות גבוהות יותר. כמו כן, תואר שני חיוני עבור מי ששוקלים קריירה אקדמית, ואחריו ניתן להתקדם ללימודי דוקטורט.

  2. מרחיב אופקים:

    לימודי תואר שני מספקים הזדמנות להעמיק בתחומים שונים, בהם, באופן טבעי, לא ניתן לגעת במהלך לימודי התואר הראשון. חשיפה זו תורמת משמעותית להתמקצעות, אבל גם מייצרת הזדמנות להיחשף לתחומי עיסוק אליהם לא הייתם מודעים כלל. בנוסף – חלק ממסלולי התואר השני כוללים מסלול עם תזה, במסגרתו מבצעים הלומדים והלומדות עבודת מחקר (תזה). ההתנסות הזו במחקר היא חשובה ומייצרת כישורים חיוניים להמשך ההתקדמות בקריירה במגוון רחב של מקצועות.

  3. מעשי:

    בתחומים רבים התואר השני הוא מאוד פרקטי, ומאפשר ללומדים וללומדות לצבור התנסויות מעשיות רבות. כך, במסגרת לימודי התואר השני במכללה, בתוכניות השונות, מתאפשר לסטודנטים ולסטודנטיות לקחת חלק במגוון רחב של התנסויות מעשיות – פרויקטים משותפים עם התעשייה, סדנאות ייחודיות בארץ ובחו"ל, האקתונים, פרקטיקום ועוד.

  4. חממה ליצירת נטוורקינג:

    פעמים רבות, מי שממשיכים ללימודי תואר שני מצויים כבר בשוק העבודה ומפתחים קריירה בתחום עיסוקם. הלימודים מאפשרים יצירת נטוורקינג איכותי המאפשר הרחבת רשת הקשרים שיכולה לתרום בהמשך לא רק בהיבט האישי, אלא גם לפיתוח הקריירה.

בצד המינוס:
  1. למי יש זמן?

    המשמעות של לימודי תואר שני הם עוד זמן. רוב תוכניות התואר השני אורכות כשנתיים בהן ההשקעה הנדרשת היא גבוהה. לכן, עבור רבים ורבות המשמעות של לימודי תואר שני היא לפנות זמן ללמידה, תוך המשך התנהלות יומיומית.

  2. הכסף מדבר:

    מי שממשיכים ללימודי תואר שני צריכים לקחת בחשבון כי נדרשת השקעה כספית. לימודים עולים כסף, בין אם זה תואר ראשון, שני או דוקטורט. חשוב לציין בהקשר זה כי קיימות מלגות שונות היכולות לסייע לכם ולכן לממן את הלימודים ו/או הסדרי מימון נוחים. בנוסף, לעיתים מקומות עבודה שונים מממנים את הלימודים עבור עובדיהן.

  3. מה עושים עם עבודה?

    כאמור, לימודי תואר שני דורשים השקעה רבה שלא בהכרח מתאימה לכולן ולכולם, בעיקר כאשר מדובר באנשים עובדים ו/או כאלו בעלי משפחות. במכללה, בחלק מהתוכניות, מוצע מסלול ערב המאפשר לסטודנטים ולסטודנטיות לשלב לימודים עם עבודה באופן נוח וגמיש.

לאחר שמנינו את היתרונות והחסרונות, לא משנה מה תבחרו בסוף, אם להמשיך ללימודי תואר שני מיד אחרי התואר הראשון, לקחת הפסקה של כמה שנים או לא ללמוד כלל – כדאי שתבחנו לעומק את היתרונות והחסרונות של בחירה זו ותגיעו להחלטה מושכלת עד כמה שניתן.

בהצלחה!

לרישום ומידע נוסף




    [current_url]


    רוצה לשמוע פרטים על מעונות הסטודנטים

    אני מאשר/ת ומסכים/ה לרישום פרטיי במאגרי המידע של המסלול האקדמי המכללה למינהל, לרבות לצורך דיוור ישיר של כל דבר פרסומת ועדכונים באמצעי ההתקשרות השונים.

    מדיניות פרטיות

    לרישום ומידע נוסף




      [current_url]


      רוצה לשמוע פרטים על מעונות הסטודנטים

      אני מאשר/ת ומסכים/ה לרישום פרטיי במאגרי המידע של המסלול האקדמי המכללה למינהל, לרבות לצורך דיוור ישיר של כל דבר פרסומת ועדכונים באמצעי ההתקשרות השונים.

      מדיניות פרטיות